Isole Tremiti 

Isole Tremiti 

isole tremitiDe Tremiti eilanden vormen een gemeente in de centrale Adriatische Zee en liggen iets ten noorden van het schiereiland Gargano. De Tremiti eilanden werden de eilanden van Diomedes genoemd in de oudheid. Elk jaar bereiken vanaf Afrika albatrossen de eilanden om hier hun nesten te bouwen. De eilanden zijn door de eeuwen heen een plek geweest waar menig staatshoofd zijn vijanden naartoe verbande. Maar het is bovenal een zomerparadijs met kristalhelder water en majestueuze kliffen en verborgen baaien. De meest spectaculaire van deze eilanden is Caparia, dat bereikbaar is per boot. Het is een perfecte rustige plek, vooral als je tijdens het hoogseizoen de drukte elders in de buurt wilt ontvluchten.

De Tremiti eilanden maken deel uit van het Nationaal Park Gargano. De naam van de eilanden verwijst naar de sterke seismische activiteit die hier ooit plaats vond; Tremiti zou afgeleid zijn van het Italiaanse “tremalante”, wat “bevend” betekent. Het zeewater dat de eilanden omringt is kraakhelder en heeft sinds 1989 de status van maritiem natuurreservaat. De eilanden hebben rotsachtige, grillige kusten. Alleen op het eiland San Domino is een klein zandstrand te vinden.

De eilandengroep bestaat uit vijf eilanden:

  • San Nicola: het historische, religieuze en administratieve centrum van de archipel, tevens het dichtst bevolkt
  • San Domino: grootste en groenste eiland
  • Capraia(ook wel Caprara genoemd): kaal en onbewoond eiland, belangrijk natuurgebied
  • Cretaccio: erg klein rotsachtig eiland
  • Pianosa: kleinste eiland, bij zwaar weer verdwijnt een stuk ervan in zee

De eilanden liggen dicht bij elkaar, op Pianosa na, dat zo’n 22 kilometer ten noorden van de rest van de groep ligt. De eilanden zijn dagelijks te bereiken vanuit de havens van Termoli, Vasto en Ortona. In het hoogseizoen wordt er ook vanuit de havens van Manfredonia, Vieste, Peschici en Rodi Garganico naar de archipel gevaren. Een van de mooiste stranden is van Puglia bevindt zich hier genaamd Cala di Pietre Fucile.

TOP