Otranto

Otranto (Lecce)

OtrantoOtranto heeft nog steeds de kenmerken van de oude handelssteden van de Middellandse Zee. De architectuur van de oude stad, het kasteel, de haven, torens, crypten en kerken getuigen van de geschiedenis die teruggaat tot de periode tussen het einde van de dertiende eeuw en de elfde eeuw voor Christus. Otranto wordt beschouwd als een van de mooiste steden van het Italiaanse schiereiland door het adembenemende landschap, gekenmerkt door de schoonheid van het kristalheldere water van de omringende oceaan (met dank aan die de stad kreeg een aantal jaren de blauwe Vlag voor de helderheid van het strand) en de ongerepte natuur van zijn land, samen met haar rijke geschiedenis.

Op heldere dagen kun je de bergen van het vasteland van Albanië zien liggen. De twee middeleeuwse uitkijktorens zijn nog een bewijs van de Turkse invasie. Het historische centrum is ondanks de grote uitbreiding van de stad nog helemaal intact gebleven en straalt een oosterse rust uit. De middeleeuwse binnenstad wordt gekenmerkt door smalle stenen straatjes die tussen de huizen door slingeren. Karakteristiek is het Castello Aragonese (een fort, rijk aan geschiedenis en legenden. dat eind 15e eeuw door de familie van Aragon gebouwd is) en dat drie cilindrische torens heeft en omringd is door een grote gracht).Het centrum van de stad is gevestigd binnen de muren van het Castello Aragonese.

Het belangrijkste monument van Otranto is de kathedraal met zijn mozaïekvloer uit 1165. Er bevinden zich hier ook nog de overblijfselen van de 800 personen die gedood zijn door de Turken. De kathedraal wordt beschouwd als de grootste kerk van Puglia. Vlakbij Otranto vind je nog een Griekse enclave, met dorpen (en vele historische bezienswaardigheden) waar tot op heden nog Grieks gesproken wordt.Wandelend door de geplaveide straatjes van de oude binnenstad van de stad, over het hoofd gezien door winkels met karakteristieke voorwerpen, restaurants, bars en prive-woningen, kunnen we  de klokkentoren zien op het Piazza del Popolo en het uitzicht op de haven van Bastion Pelasgen. Door middel van “Porta a Mare”  het passeren van de ruïnes van een voormalige kerk en langs een lange houten trap komt u in de haven.

Op een heuvel met uitzicht op de zee, is de kapel van de Heilige Geest, bekend als de Kerk van Onze-Lieve-Vrouw dell’Altomare, gebouwd in de 17e eeuw en gerenoveerd in 1744.

Bezienswaardigheden

  • Castello Aragonese
  • La Cattedrale
  • Basilica di San Pietro
  • Cappella della Madonna dell’Altomare
  • Santuario di S. Maria dei Martiri
  • Il Borgo Antico
  • Ipogeo di Torre Pinta
TOP