Amalfi

Deze prachtige kustlijn is vernoemd naar de stad Amalfi. Ver voor Venezia, van de 9e tot de 11e eeuw, was de Amalfitaanse Republiek de eerste maritieme mogendheid en belangrijkste stadsstaat. De nauwe betrekkingen met het Oosten zorgden voor een Moorse invloed op de bouwstijl aan de gehele kust. Ook in de Duomo, hoog gelegen aan het eind van de bekende lange trap, is deze invloed onmiskenbaar terug te zien. Naast de Piazza del Duomo ligt een doolhof van steegjes en trappen, overwelfde passages en pleintjes met verkoelende fonteinen. Naast de Duomo ligt de Chiostro del Paradiso uit de 12e eeuw v.Chr. De kloosterhof van het paradijs, doet haar naam eer aan met de door Arabische arcaden omringde tuin. Ook hier weer super-de-luxe hotels en mooie villa's; de rijken der aarde wisten deze kust namelijk al langer dan vandaag te vinden.

Amalfi heeft een 'zusterstadje'  genaamd Atrani, dat aan de andere kant van een vooruitstekende rots ligt.

De belangrijkste bezienswaardigheid van Amalfi is de Duomo San Andrea. Een steile trap met 62 treden leidt vanaf de Piazza del Duomo naar de Dom. Eigenlijk zijn er twee kerken, een katholieke en een protestantse. De oudste werd gebouwd rond 1200 in Lombardisch Romaanse stijl. In de 19de eeuw werd er één kerk van gemaakt, met een voorportaal waarin duidelijk arabische invloeden werden verwerkt.

Valle dei Mulini : een prachtige wandeling langs watervallen en met prachtige uitzichten op Amalfi.  Dit is wat je mist bij een 'standaard' bezoek aan Amalfi

 

TOP