Porto Cesareo

Porto Cesareo (Lecce)

Porto cesareoDeze stad aan de Ionische kust van de Golf van Taranto doet aan als een typisch vissersdorpje met smalle steegjes, witgekalkte huizen, bloem wijnstokken en een levendige haven vol met visrestaurants. Het is een betoverende badplaats, met meer dan 17 km stranden (torre Lapillo) en een groot aantal kleine eilanden, waarvan de grootste het Isola dei Conigli is, beter bekend als het Konijneneiland; een natuurreservaat dat een thuis biedt voor tegenwoordig bedreigde diersoorten.

Zoals blijkt uit archeologische vondsten op de Penisola della Strea, werd het gebied bewoond in de prehistorie, daarna vestigden Griekse zeelieden zich waar nu het “Scalo di Furno” is. De Romeinen noemden het “Portus Sasinae”en genoten van een zeker belang. Met de val van het Romeinse Rijk werd het bijna verlaten, tot rond de 10e eeuw na Christus een groep van Basiliaanse monniken een abdij vestigden die de beschaving terugbracht naar dit grondgebied.

Vanaf de 15e eeuw was het onder de heerschappij van de Orsini del Balzo, vervolgens onder de Acquaviva. Het werd een druk handelscentrum van graan en olie. Om de kust te beschermen tegen piraten en invallers, werd een toren gebouwd, dat een van de mooiste torens ia aan de kust van Salento aan de Ionische Zee. In de 18e eeuw werd een tonijn fabriek opgericht, die werk verschafte  aan de vissers van deze plaats.

Bezienswaardigheden

  • De toren van Porto Cesareo
  • De toren van Torre Lapillo
  • Twee belangrijke natuurreservaten, het “Palude del conte e duna costiera – Porto Cesareo” en het regionale park “Porto Selvaggio e Palude del Capitano”
  • Het Museo Talassografico
TOP