Gravina

Gravina in Puglia (Bari)

Gravina in Puglia ligt in de provincie Bari, langs de westelijke Murgia. Het is een gebied vol met kuilen en opgravingen. Het land begrenst het gebied tussen Puglia en Lucania. Talrijke archeologische vondsten bevestigen dat het gebied rond Gravina werd bewoond sinds de vroege Paleolithicum. In meer recente tijden, werd de stad gekoloniseerd door de Grieken en Romeinen. Dit blijkt uit de vondsten van dorpen en graven.

In 305 voor Christus werd het een Romeinse gemeente. Na de val van het West-Romeinse Rijk namen de Byzantijnen de controle van Gravina over, gevolgd door de Noormannen. Umfrido d’Altavilla gaf opdracht tot de bouw van de kathedraal in de buurt van het kasteel. Tussen 1200 en het einde van 1300 viel Gravina onder de jurisdictie van de Angioinians. Tijdens 1200 bereikten de monniken van de Cavalerie Orders  het gebied: de Tempeliers en de Ridders van Malta hadden uitgestrekte landerijen  in het Gravina gebied. Van 138o tot 1600 viel Gravina onder het bewind van de Orsini van Rome, onder het feodale heerschappij van de hoge geestelijkheid en de plaatselijke adel. Sterk onderdrukt tijdens de Borbonische periode was het eveneens de geboorteplaats van veel revolutionaire patriotten die later ook hun bloed vergoten om Italië te verenigen. Lees verder…

gravina in puglia3Het Archeologisch Park op Petramagna is werkelijk heel bijzonder. De heuvel werd ooit bewoond door de Pauceti en de Romeinen. De activiteiten van de  gravers en later het werk van de geleerden heeft geleid tot de ontdekking van de resten van muren, vloeren en graven, bewijzen van Griekse en Romeinse bezetting.
Een andere interessante locatie is de rots nederzetting met zeven kamers die de aanwezigheid van lokale gemeenschappen bevestigt.
Het historische centrum van Gravina verwelkomt gasten in de twee wijken; Piaggio en Fondovico, de eerste zijn de woonwijken van de inheemse bevolking die hun huizen verlieten vanuit de rotsen. Op Piazza Notar Domenico kunt u de Finya bibliotheek, de oudste in Puglia, bezoeken. Voor degenen die Gravina in de tweede helft van april zullen bezoeken, is de Beurs van San Giorgio, een van de oudste in Italië, eveneens een bezoek waard.

  • Centro Storico
  • Finya Library
  • Museo dell Arte Religioso
  • Castello Suevio
  • Chiesa Madonna delle Grazie
TOP