Castellana

Castellana (Bari)

Castellana ligt 290 meter boven de zeespiegel in het binnenland van de provincie Bari. Historische bronnen getuigen van de aanwezigheid van een stedelijke nederzetting bekend als Castellano tijdens de X eeuw. Het dorp werd verlaten in 1310, toen de bevolking verhuisde naar het gebied waar Castellana nu ligt  De grotten van Castellana zijn prachtige kalksteengrotten waar tal van stalagmieten en stalactieten te bewonderen zijn, met als hoogtepunt de witte grot. Miljoenen jaren terug ontwikkelde zich hier dit proces en langzaam aan werd deze kilometers lange grot gevormd. Vroeger dacht men dat dit de mond van de hel was omdat er dieren in vielen, die dit niet overleefden en doordat ze strieven kwamen er vreemde, vieze luchten/ gassen vrij. Men dacht dat dit de geesten waren van de mensen in de hel, die eruit probeerden te komen.

grotte castellanaDe grotten worden gevormd uit een mix van kuilen en tunnels lopen meer dan 2 kilometer onder de grond; een unieke bezienswaardigheid met verschillende voor publiek geopende grotten zoals de Black Cave, de grote grot van Monumenten, de Uil Hall, de grot van de Alabaster cascade, van de altaar, de Enchanted Corner en mooie White Grot  Nieuwe routes gevonden in 1982 worden vandaag de dag gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Door de lichtinval ziet de grot er telkens anders uit naar gelang het tijdstip en de periode van het jaar. Het zijn bijzondere rotsformaties en elke grot heeft een naam.

De stad werd geschonken door Norman Graaf Goffredo aan de Benedictijner klooster van Conversano en bleef tot 1400 onder burgerlijke en religieuze heerschappij. Verworven door de Orsini familie, werd Castellana uiteindelijk gegeven als bruidsschat aan dochter Giovanni Antonio Orsini’s, die trouwde met een lid van de Acquaviva familie. De stad was dus onderhevig aan deze familie tot 1806.

Tijdens XVI eeuw kende de stad een belangrijke democratische ontwikkeling dankzij de komst van een constante stroom van immigranten. De agrarische transformatie begon in de zeventiende eeuw en heeft bijgedragen aan het ontstaan ​​van een boerenstand en de basis gelegd voor een economische ontwikkeling op basis van grondexploitatie met de teelt van wijngaarden en olijven. De Bellis familie – eigenaar van een textielindustrie en een wijn-producerende bedrijven- heeft een belangrijke rol voor Castellana economische en culturele leven tijdens de laatste eeuw.

De kerk die behoort tot het klooster van Franciscanen is zeker zeer interessant. De  Madonna della Vetrana, de stad patroonheilige, die de bevolking gered van pest in 1691, is daar te vinden. Dit evenement wordt elk jaar op 11 januari gevierd met een Bonfire festival, Het schilderij van de Maagd wordt meegenomen in processie van het klooster naar de moederkerk. De karakteristieke kerk van Madonna della Grotta is te vinden in het gehucht Serritella.

Bezienswaardigheden

  • Grotte di Castellana
TOP