Santa Maria di Leuca

Santa Maria di Leuca (Lecce)

santa maria di leucaSanta Maria di Leuca is de punt van Puglia. Aan weerszijden van de uiterste punt zit een klif op het oosten en een beschermde inham met een vuurtoren waar vanaf je kunt genieten van een uitzicht van bijna 360 graden over de twee zeeën die hier bijeenkomen, de Adriatische Zee en de Ionische Zee. De plaats heeft de Europese Blauwe Vlag voor het kristalheldere water.

Santa Maria di Leuca is beroemd om zijn vuurtoren, die, met zijn hoogte van 47 meter op 102 meter boven de zeespiegel, de tweede belangrijkste vuurtoren van Italië is. Naast de vuurtoren is het grote heiligdom, of Basiliek, De Finibus Terrae (“End of the Land”, 1720-1755), gebouwd om de passage van St. Peter hier herdenken tijdens zijn reis naar Italië. Het is gewijd aan de Heilige Maria (waaraan de naam van de stad Santa Maria di Leuca is ontleend). Het ligt op de voormalige locatie van een Romeinse tempel gewijd  aan Minerva. Het gebouw is voorzien van een versterkte structuur, omdat het een aantal keer is aangevallen door Algerijnse piraten . In dezelfde site werd een Corinthische zuil opgericht in 1939 om de bouw van het Apulische aquaduct (Acquedotto Pugliese) te vieren. De basiliek is aangesloten op de poort door middel van een 284-stap trap.

Punta Meliso voorgebergte is het zuidoostelijke uiteinde van Italië – traditioneel beschouwd als het laagste punt van de geografische “hiel” van de Italiaanse schiereiland, evenals de ontmoetingsplaats van de wateren van de Adriatische Zee en de Ionische Zee . Maar Leuca is een baai, dus er is nog een voorgebergte genaamd Punta Ristola tegen deze geografische bijzonderheid. Sinds oktober 2006 maakt het grondgebied deel uit van het regionale park “Costa Otranto – Santa Maria di Leuca e Bosco di Tricase”. Santa Maria di Leuca’s kuststreek wordt gekenmerkt door een groot aantal grotten met Latijnse en Griekse inscripties. Ook bekend zijn de 19de-eeuwse patriciërs villa’s (ca. 43 in getal). Niet ver van Punta Ristola, op 85 m diepte, ligt de schipbreuk van het Italiaanse onderzeeër Pietro Micca, tot zinken gebracht tijdens de Tweede Wereldoorlog met zijn bemanning van 58 mensen.

Bezienswaardigheden

  • De negentiende-eeuwse villa’s
  • Le Grotte di Rada
  • Le Grotte di Ponente
  • Le Grotte di Levante
  • Basilica Santa Maria De Finibus Terrae
  • Chiesa di Cristo Re
  • De vuurtoren Leuca
  • La Torre dell’Omomorto
TOP