Polignano a Mare
Polignano a Mare (Bari)
Op een rots met uitzicht op de Adriatische Zee ligt een klein stadje, Polignano a Mare, een waar paradijs op aarde.
De oude burcht is een van de meest charmante plekken van de stad. De ingang van de burcht wordt bereikt na het passeren onder een enorme boog die leidt tot de piazza “Orologio”. Daarop kijken verschillende historische gebouwen uit, zoals il Palazzo del Governatore e la Chiesa Matrice della Città.
La Chiesa Matrice, de kathedraal tot 1818, bevat een aantal werken welke zijn toegeschreven aan de beeldhouwer Stefano da Putignano, actief in de zeventiende en achttiende eeuw, bijvoorbeeld de wieg van steen.
Vanaf het plein lopen vele geplaveide straatjes die leiden naar de terrassen: de lodges bieden een adembenemend uitzicht op de zee.
Polignano a Mare is beroemd om de schoonheid van de grotten, zeker de moeite waard. De mooiste is de Grotta Palazzese, zo genoemd vanwege de markies Leto, die deze opgenomen had in de bezittingen van de “Palazzo”. Sinds 2008 heeft de stad de Blauwe Vlag voor haar schone stranden en het water ontvangen.
Polignano staat ook bekend om het duiken, wat hier vanaf de rotsen gedaan wordt. Voor de 4e keer hebben hier zelfs de wereldkampioenschappen plaats gevonden. 27 meter van een rots de diepte induiken in de Adriatische zee. Polignano a mare heeft een prachtig historisch centrum, rijk aan cultuur en geschiedenis. De woningen zijn van steen en versierd met typische Pugliese objecten. Via een antieke trap kom je in een speciale inham terecht bij de zee. ’s Avonds zijn de straten verlicht met duizenden lichtjes. Polignano a mare is tevens de geboorteplaats van Domenico Modugno. Een groot zanger en acteur die behoort tot een van de grootste in de Italiaanse geschiedenis. Bekend van ‘Nel blu dipinto di blu’. Beter bekend als ‘Volare’. Hij won hiermee in 1958 het bekende festival San Remo en werd derde op het Songfestival, maar zijn liedje werd een wereldhit.
Bezienswaardigheden
- Litoranea
- Centro storico
- Chiesa Matrice
- Via Traiana
- La Porta
- Palazzo del Governatore
- Palazzo del Feudatario
- Palazzo dell’Orologio
- Centro Comunale d’Arte Contemporanea: Pino Pascali
- Abbazia di San Vito