Groepsreis naar Puglia: La Vita Pura!

De ‘hak van Italië’ mag dan beroemd zijn, Puglia bleef minder bezocht. Prima, want zo tastte het massatoerisme het authentieke stukje Italië nauwelijks aan. En daarmee bleven ook al die barokstadjes, olijfgaarden en conische huisjes onontdekt. Tot nu toe. Onze Nederlandstalige reisbegeleidster kent de regio op haar duimpje en neemt je mee op een cultureel en culinair avontuur. Een ontdekkingsreis waarbij barokke pracht, wijnen proeven en zelf Italiaans koken slechts enkele van de vele smaakvolle en kleurrijke ingrediënten zijn.

Magisch Puglia: het échte Italië

De ‘hak van Italië’ mag dan beroemd zijn, Puglia bleef minder bezocht. Prima, want zo tastte het massatoerisme het authentieke stukje Italië nauwelijks aan. En daarmee bleven ook al die schilderachtige dorpjes, olijfgaarden en conische huisjes onontdekt. Onze locals nemen jou mee voor een ontmoeting met dit prachtige Puglia; een cultureel en culinair avontuur waarbij saamhorigheid en familiegevoel wordt aangewakkerd door een kennismaking met de mooie bevolking, de pure en heerlijke Pugliese keuken en barokke stadjes. Wijn proeven en koken met locals………Andiamo!

Italië is bekend over de hele wereld, alleen al om de meest heerlijke gerechten! Ook als filmdecor komen plekken als Toscane en de Riviera vaak onze huiskamers in. Maar wist je dat het zuiden van Italie nog zoveel meer te bieden heeft. In de hak van de laars vind je de echte authentieke schoonheid en daarmee het geheim van Italië; Puglia!  Puglia is nauwelijks aangetast door massatoerisme. En daarmee is het dagelijks leven in al die kleine witte  barokstadjes temidden van de olijfgaarden en conische trulli-huisjes die Puglia rijk is, nog altijd puur en eenvoudig. We vinden er een bevolking voor wie goed eten en samen zijn een levensdoel is. In verbinding staan met elkaar en de natuur, die zoveel moois te bieden heeft. Positiviteit en gezelligheid!

Het leven in Puglia gaat traag en de drukte van de 21ste eeuw ontbreekt. Mooi, dan kunnen we heel ontspannen al die sfeervolle dorpen en steden bezoeken.  Direct na de aankomst in het zuiden van Italië voert de bus ons door een bijna magisch landschap vol olijfbomen. Puglia telt er zo’n zestig miljoen. Sommige zijn wel twee- tot drieduizend jaar oud. Niet verwonderlijk dat de regio de grootste leverancier is van olijfolie, ook wel  het vloeibare goud van Puglia genoemd! We reizen af naar het uiterste Zuiden, ook wel de Salento genaamd om kennis te maken met de bekende barokke steden als Lecce, Otranto en het hippe Gallipoli! Je word meegenomen op een kennismakingstocht met de allerlekkerste fingerfoods waar Puglia bekend om staat; een verassende streetfoodtour van Carlo!

Zelfgemaakte oortjespasta
Het rijke menu van deze reis laat ons ook letterlijk van de gevarieerde keuken proeven. Tijdens de kookworkshop leren we ´orechiette´ maken, de oortjespasta uit deze streek. Daarna zetten we de schalen met zelfgemaakte pasta op tafel. Ook de wijn wordt ontkurkt. Salute!

En er is meer: een bezoek aan Lecce, de hippe barokke hoofdstad van het zuiden.  We verdwalen in de vele authentieke straatjes tussen de monumenten en de barokke architectuur. Naast kunst en cultuur biedt Lecce bovendien veel gezellige terrasjes en restaurantjes. Uiteraard verlaten we Lecce niet zonder een “pasticiotto” te hebben geproefd. Deze kleine gebakjes gevuld met room zijn in Lecce en omstreken beroemd en worden vaak als ontbijt geserveerd. We wandelen de wijk Santa Croche binnen. Hier vinden we fraaie, handgemaakte creaties van papier-maché. Engelen bijvoorbeeld, zoals we die ook in de grote Duomo tegenkwamen. Misschien wel een passend souvenir voor deze hemelse belevingsreis. Kortom: we ontdekken het geheim van Puglia; ‘La Vita Pura’, het pure leven in Puglia.

Sprookjes en fabels…
We laten na 5 dagen het Zuiden achter ons en reizen noordelijk richting de bekende Valle D´Itria. Met de barokke stadjes nog in ons achterhoofd en de smaak van de heerlijke ´Piatti Pugliese´ nog in ons geheugen worden we verrast  door honderden witte kabouter huisjes die je hier tussen de olijfbomen ziet staan;  de trulli. Ze staan overal; het lijkt wel een sprookje! Alleen al hun naam klinkt fabels. De vorm is dat ook: rond, wit en met een kegelvormig dak. De oudste zijn al honderden jaren voor Christus gebouwd. Eeuwenlang waren het eenvoudige huizen voor eenvoudige mensen, nu zijn ze ook ingericht als bijzondere restaurantjes en hotels. In en rond de stad Alberobello, waar we een mooie rondleiding krijgen, staan er zeker 1.500 ! Een leuk feitje; de dame die ons rondleidt is een Nederlandse die Nederland jaren geleden heeft verlaten per ´l’amore´!

Barokke weelde
Nog onder de indruk van de trulli in Alberobello ontdekken we de omgeving verder. Dat doe je al fietsend door de uitgestrekte eeuwendoude olijfboomgaarden. Onze gids Daniele vertrelt met veel passie en humor over alles wat we onderweg tegenkomen. Je komt op plekken geweest waar je zonder gids echt niet komt! Uiteraard hoort bij zo’n ontspannen fietstocht ook een traditionele lunch. Lekker bij een boeren Masseria. Kijk, daar komen de specialiteiten en uiteraard ook de olijfolie op tafel. Aan de lange tafels praten we met elkaar door over het landschap en de fantastische fietstocht.

De grotten van Matera
Ook Matera met z’n eeuwenoude grotwoningen ontbreekt niet in deze bijzondere reis! Al vanaf de 8ste eeuw boden deze zogenaamde ‘sassi’ een schuilplaats voor gevluchte kloosterlingen uit het Byzantijnse Rijk. Langzamerhand hakten zij meer en meer ‘woningen’ in de grotten uit en ontstonden er zelfs kloosters in de rotsen. Nog tot 1953 werden deze sassi door bijna 15 duizend mensen bewoond, soms zelfs inclusief hun vee. Daarna verbood de regering om daar te wonen. De bewoners werden overgebracht naar sociale woningen. Nu staan deze grotwoningen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. In sommige vind je nu een restaurant en zelfs een luxe B&B of hotel.

‘We zetten de schalen met zelfgemaakte pasta op tafel, waarbij ook de wijn wordt ontkurkt’

Aankomst in Bari
Per bus rijden we naar het zuiden (200 km) richting Otranto voor ons eerste verblijf. Onderweg genieten we van een traditionele lunch op een authentieke locatie. De eerste kennismaking met Puglia is een feit! We verblijven in een traditionele masseria en genieten deze middag van dit bijzondere plekje in de grote tuin. Even bijkomen van de lange reisdag. Geniet van een heerlijke aperitivo of neem een verfrissende duik in het zwembad. In de avond is er een gezamenlijk diner.

Ontdek het havenstadje Gallipoli, de Parel van de Ionische Zee maar eerst….wijn en barok!
Vandaag gaan we naar Gallipoli en voordat we dit prachtige havenstadje ontdekken rijden we eerst naar de wijnboer want Puglia gooit hoge ogen met z’n rode, wat kruidige wijnen. De belangrijkste druivensoorten zijn de Negroamaro (met een kenmerkend bittertje), de Malvasia Nera en de Primitivo. De Primitivo wordt ook wel gezien als de ‘voorvader’ van de Californische Zinfandel. Deze druif geeft volle, droge, donkerrode wijnen. Leuk om te weten, maar we willen dat ook proeven. Komt voor de bakker… eh, wijnboer.

De kelder induiken en wijn proeven
We duiken er de gloednieuwe kelder in waar we kennis maken met de verschillende fasen van de wijnproductie. En uiteraard proeven we er een selectie van de wijnen, onder het genot van taralli, de typische taralli gekruid met tomaat en basilicum, olijven en gedroogde tuinbonen. Daarna rijden we met de bus naar Gallipoli waar we dit bijzondere stadje gaan ontdekken. In de avond eten we gezamenlijk in de masseria.

Puglia is natuurlijk niet in de laatste plaats bekend vanwege zijn rode, enigszins kruidige wijnen. De belangrijkste druivensoorten zijn Negroamaro (met een kenmerkend bittertje) en Malvasia Nera in Salento en Primitivo, vooral de variant rond het dorpje Manduria (DOC Primitivo di Manduria). De Primitivo wordt ook wel gezien als de ‘voorvader’ van de Californische Zinfandel en geeft volle, droge, donkerrode wijnen. Dat gezegd hebbende kan een bezoek aan Puglia natuurlijk niet zonder een wijnproeverij!

Gianni laat jullie tijdens deze informele wijnproeverij kennismaken met verschillende wijnen uit de streek. De wijntour omvat een rondleiding door de wijngaarden in het hart van de Itria-vallei, een bezoek aan de traditionele 18e-eeuwse boerderij met originele 17e-eeuwse trulli-bijgebouwen, een bezoek aan de gloednieuwe kelder waar alle fasen van de wijnproductie worden toegelicht en het proeven van een selectie van wijnen vergezeld van taralli, typische friselline gekruid met tomaat en basilicum, olijven en gedroogde tuinbonen. Soms drinkt hij zelf een glaasje mee, zoals een echte pugliese! Hierna rijden we met de bus door naar Martina Franca waar jullie op eigen gelegenheid dit geweldige dorpje kunnen verkennen. Rond de klok van 18.00 uur vertrekken we weer met de bus richting het hotel.

's Avonds is er een gezamenlijk diner in het hotel.

 

Ontdek Lecce Barokstad en streetfoodtour
Vandaag checken we uit ons hotel en na het ontbijt staat de bus alweer gereed om ons naar de gezellige stad Lecce te brengen. ‘Oh Lecce, ti amo tanto e sono felice’, schreef de beroemde Italiaanse tenor Tito Schipa over zijn geboortestad. Lecce wordt ook wel het ‘Florence van het zuiden’ genoemd. Dit omdat hier veel belangrijke monumenten te vinden zijn. Het is een prachtige stad vol barokke architectuur. Naast kunst en cultuur biedt Lecce bovendien veel gezellige en stijlvolle bars, cafés en restaurantjes, evenals een keur aan fijne winkeltjes met slow food, biologische delicatessen, lokaal handwerk en design.

Proeverijen in historisch stadshart
We leren de stad echt kennen wanneer we kennis maken met de lokale gebruiken en de tradities in de vorm van streetfood. En dat doen we tijdens de beroemde wandeltocht van carlo! In circa twee uur verkennen we het hart van het historische centrum met een reeks proeverijen, waaronder de puccia (een typisch brood gevuld met olijven) en de rustico (een medaillon van bladerdeeg gevuld met bechamel en tomaat). Uiteraard ontbreekt de pasticiotto niet! De rest van de middag kunnen we de stad op eigen gelegenheid verkennen. Aan het einde van de middag brengt de bus ons naar ons nieuwe verblijf!

In de avond genieten we van een gezamenlijk diner in de masseria.

Trulli, trulli en nog eens trulli
Vandaag gaan we naar de Valle D’Itria! We rijden door een prachtig groen en heuvelachtig landschap dat vol staat met authentieke trulli: witte, kalkstenen huisjes met kegelvormige daken. Unesco heeft vanaf 1996 alle trulli in Alberobello op de lijst gezet met Werelderfgoederen. Veel van deze trulli worden ook nog bewoond. In Alberobello wandelen we samen met onze gids door de kronkelige straatjes met hun traditionele huisjes. Alberobello telt maar liefst 1.500 trulli uit de 14e tot de 20e eeuw. Vervolgens is er tijd om te winkelen, uitgebreid te lunchen of lekker op een terrasje in dit gezelleige plaatje te vertowbven. We dineren in de avond in onze masseria.

Ontspannen door Parco delle Dune
Vandaag staan de fietsen voor ons klaar! We springen in het zadel voor een mooie tocht door Parco delle Dune, een natuurreservaat vol eeuwenoude oude bomen en bijzondere gewassen, planten en dieren. Onze engelssprekende gids Daniele staat al op ons te wachten! De stammen van de olijfbomen zijn zeer bewonderenswaardig, de mooiste vormen zie je hier! Wel eens gehoord van ulivi innamorati? Je ontdekt ze hier: olijfbomen die door de jaren heen zo in elkaar zijn verstrengeld dat ze verliefd - innamorati - lijken. De rode aarde, muurtjes en olijfbomen zorgen voor een bijzonder landschap. Daniele vertelt je er graag over! Via secundaire wegen fietsen we ontspannen door het landschap. Een leuke en veilige manier om de rust van het buitenleven in Puglia te ervaren. Uiteraard moet het weer de tour toelaten. Daniele vertelt onderweg van alles over de mensen en het dagelijks leven, het is zijn passie! Ook stoppen we bij een historische boerderij waar we lekker gaan lunchen. De dageslijkse specialiteiten van deze agitursimo komen in het midden van te tafel te staan. Lekker proeven! Met volel buik terug naar ons hotel en in de avond dineren we met elkaar in het hotel.

Per tuktuk unieke grotwoningen ontdekken
Bij een bezoek aan Puglia mag Matera natuurlijk niet ontbreken. Dit is een van de meest indrukwekkende steden van Italië. Matera ligt aan de rand van een ravijn en omvat drie delen: de Sasso Barisano, de Sasso Caveoso - die beide grotendeels uit grotwoningen bestaan - en een moderne stadswijk die rond 1950 werd gebouwd. Tel daarbij nog een honderdtal grotkerken uit de eerste eeuwen na Christus, en je weet dat Matera geen gewone stad is. De oudste grotten van Matera werden al in de prehistorie bewoond. Maar pas in de middeleeuwen groeide de verzameling grotwoningen uit tot een kleine stad. Steeds weer werden in de kalksteen nieuwe gangen uitgegraven. In de 7e en 8e eeuw na Christus trokken veel Grieks-Romeinse en Byzantijnse kloostergemeenschappen naar deze streek. Hier bouwden ze honderden grotkerken. Sommige zelfs volledig onder de grond, andere uitgegraven in de rotsen en in de loop der eeuwen uitgebreid met allerlei aanbouwsels. Vandaag de dag zijn er nog ruim honderd kerkjes, soms met uitzonderlijk mooie fresco’s, te bewonderen.

Met gezin en dieren samenwonen
Lange tijd werd Matera ook ‘de schande van Italië’ genoemd. Toen de stad in de jaren na de Tweede Wereldoorlog opnieuw werd ‘ontdekt’, vooral dankzij de sociaal bewogen schrijver en schilder Carlo Levi, woonden er zo’n 15.000 mensen in de sassi (letterlijk: stenen). De vaak kroostrijke gezinnen hokten er samen met hun dieren in één ruimte, in uiterst onhygiënische omstandigheden en ook nog eens zonder stromend water of elektriciteit. De sociologen en antropologen die Matera in de jaren vijftig gingen bestuderen, vonden er tot hun verbazing een nog bijna feodale samenleving, gekenmerkt door schrijnende armoede, ziekten, magie en oeroude rituelen. Als we in Matera arriveren stappen we over in tuktuks waarmee we de sassi van de immens oude stad gaan ontdekken. Daarna kunnen we zelf nog door deze indrukwekkende stad wandelen.

Ciao Puglia, je was bellissima!
Vandaag rijden we vroeg naar de luchthaven van Bari voor de terugvlucht naar Nederland. We nemen met pijn in ons hart afscheid van de streek waar we inmiddels ons hart hebben verloren. Ciao Puglia, mi sono innamorato di te!

De ‘hak van Italië’ mag dan beroemd zijn, Puglia bleef minder bezocht. Prima, want zo tastte het massatoerisme het authentieke stukje Italië nauwelijks aan. En daarmee bleven ook al die barokstadjes, olijfgaarden en conische huisjes onontdekt. Tot nu toe. Onze Nederlandstalige gids Valeria of Raffaella, woonachtig in Italië, neemt je mee op een cultureel en culinair avontuur. Een ontdekkingsreis waarbij barokke pracht, wijnen proeven en zelf Italiaans koken slechts enkele van de vele smaakvolle en kleurrijke ingrediënten zijn.

 •  14/06/2024 t/m 21/06/2024
 •  11/09/2024 t/m 18/09/2024

Vanaf € 1.895,00 p.p.

 • Extra's
  •  1-persoonskamer € 95,00 p.p.
 • transfer van en naar het vliegveld
 • vervoer per bus tijdens de hele reis
 • ervaren Nederlandse reisbegeleiding tijdens de hele reis
 • 4 x overnachting B&B in een landelijk gelegen Masseria
 • 3 x overnachting in een Masseria
 • 7 x ontbijt
 • 4 x lunch (streetfoodtour in Lecce en tijdens fietstocht)
 • 5 x diner
 • excursie wandeling door Alberobello met gids
 • excursie bezoek aan Lecce met stadsgids en proeverijen
 • fietstocht door Parco delle Dune (incl. lunchproeverij met streekgebonden lekkernijen)
 • tuktuk tour door de sassi van Matera
 • bezoek aan Gallipoli
 • bezoek aan door Gallipoli met gids
 • bezoek aan Lecce
 • 1x olijfolieproeverij en kookworkshop
 • vliegtickets
 • overige maaltijden en drankjes
 • fooien en toeristenbelasting
 • ev. reis -en annuleringsverzekering
 • reserveringskosten €25,- per boeking
 • GGTO-garantieregeling (€9 per persoon)

Let op! Indien het vlieg/treinticket niet bij de reissom zit inbegrepen, wacht dan totdat wij je laten weten dat er voldoende deelnemers zijn om de reis gegarandeerd door te laten gaan. Wij adviseren je op dat moment over de te boeken vluchten/treintickets. Uiteraard ben je vrij om al eerder trein/vliegtickets te boeken, maar dit is dan voor eigen risico.

Minimaal 14 deelnemers, maximaal 18 deelnemers

Let op! Indien het vlieg/treinticket niet bij de reissom zit inbegrepen, wacht dan totdat wij je laten weten dat er voldoende deelnemers zijn om de reis gegarandeerd door te laten gaan. Wij adviseren je op dat moment over de te boeken vluchten/treintickets. Uiteraard ben je vrij om al eerder trein/vliegtickets te boeken, maar dit is dan voor eigen risico.

Heen: 14 juni Amsterdam naar Bari
Transavia HV5033 06.05-08.35
Terug: 21 juni Bari naar Amsterdam
Transavia HV5822 09:20-12.00

Heen: 11 september Rotterdam naar Brindisi
Transavia HV5033 07.30-09.55
Terug: 18 september Brindisi naar Rotterdam
Transavia HV5822 10:40-13.15

Indien je deze vluchten boekt, kun je ook gebruik maken van de transfers. Je wordt per bus opgehaald van en gebracht naar het vliegveld.

Overnachten in een agri restort bij Otranto
Relax in Pugliese style aan het ruime zwembad omringd door honderden eeuwenoude groene olijfbomen in de goed onderhouden tuin. Op deze prachtige plek heten Giuseppe en zijn familie je hartelijk welkom. De Masseria is wat groter opgezet en heeft hierdoor ruime en lichte kamers. Ook is er een uitstekend restaurant aanwezig waar Guiseppes moeder kookt voor jou! Zij serveren heerlijke pugliese gerechten en wij adviseren je dan ook zeker een avondje ‘thuis’ te blijven en te genieten van de traditionele maaltijden en smaakvolle lokale wijnen. Otranto wordt beschouwd als een van de mooiste steden van het Italiaanse schiereiland door het adembenemende landschap, gekenmerkt door de schoonheid van het kristalheldere water van de omringende oceaan.

Viersterren trullo-masseria
We verblijven de laatste 4 nachten in de meest beroemde vallei van de streek, de Valle D’Itria. Deze roem heeft de Valle D’Itria te danken aan de talloze, betoverende trulli die we er vinden. Het terrein om het hotel is groot en biedt fraaie (wandel)natuur. Gebruik van buitenzwembad is inbegrepen. Er is een woonkamer met open haard waar we in de avond nog heerlijk kunnen nagenieten. De kamers zijn ruim, comfortabel en eenvoudig ingericht. Ze liggen in een cirkel rond de masseria. Het interieur is verrijkt met ambachtelijke kunstwerken. WiFi is gratis in de openbare ruimtes. Er is er een prachtig uitzicht op de groene Valle d’Itria.

TOP