Puglia: La Vita Pura

De ‘hak van Italië’ mag dan beroemd zijn, Puglia bleef minder bezocht. Prima, want zo tastte het massatoerisme het authentieke stukje Italië nauwelijks aan. En daarmee bleven ook al die barokstadjes, olijfgaarden en conische huisjes onontdekt. Tot nu toe. Onze Nederlandstalige gids Valeria of Raffaella, woonachtig in Italië, neemt je mee op een cultureel en culinair avontuur. Een ontdekkingsreis waarbij barokke pracht, wijnen proeven en zelf Italiaans koken slechts enkele van de vele smaakvolle en kleurrijke ingrediënten zijn.

Magisch Puglia: het échte Italië

Sinds kort geeft de ‘hak van Italië’ z’n geheimen prijs. Met middeleeuwse kastelen, conische huisjes, imponerende baroksteden en een fraai landschap met tienduizenden olijfgaarden wordt Puglia met recht het échte Italië genoemd. En omdat het zo lang onontdekt bleef, voelt dit stukje Italië nog authentiek aan. Een verrassende reis waarbij we ook zelf achter het fornuis gaan staan om met ‘la nonna’ de gevarieerde keuken te ontdekken.
Het leven in Puglia gaat traag. De drukte van de 21ste eeuw ontbreekt. Mooi, dan kunnen we heel ontspannen al die sfeervolle dorpen en steden bezoeken. En ook de bijzondere trulli. Direct na de aankomst in het zuiden van Italië voert de bus ons door een bijna magisch landschap vol olijfbomen. Puglia telt er zo’n zestig miljoen. Sommige zijn wel twee- tot drieduizend jaar oud. Niet verwonderlijk dat de regio de grootste leverancier is van alle kleuren olijven.

Witte paddenstoelen

Dat magische wordt ook nog eens versterkt door die honderden trulli (meervoud van trullo), de conische huisjes die als paddenstoelen in het landschap staan. Alleen al hun naam klinkt fabels. De vorm is dat ook: rond, wit en met een kegelvormig dak. De oudste zijn al honderden jaren voor Christus gebouwd. Eeuwenlang waren het eenvoudige huizen voor eenvoudige mensen, nu zijn ze ook ingericht als bijzonder charmehotel. In en rond de stad Alberobello, onze eerste stop, staan er zeker 1.500 van die ‘paddenstoelen’. Vanuit deze bijzondere sfeer ontdekken we de omgeving. Eerst per e-bike door de prachtige vallei van Itria.

Barokke weelde

Links en rechts weer die authentieke, kenmerkende olijfbomen. Dan komen prachtplaatsjes als Locorotondo en Martina Franca in beeld. Vooral deze laatste is een sublieme erfenis van Spaanse barok. Langs een grote poort rijden we de kleine stad binnen. Door straten die, zoals ook elders in Italië, Garribaldi, Vittorio Emanuelle II, Dante of Verdi worden genoemd. De stad is één en al barok; met de Chiesa di San Martino, de paleizen en de krullende gevels met hun imposante beelden. Uiteraard hoort bij zo’n ontspannen tocht ook een relaxte en vooral smakelijk lunch. Kijk, daar komen de kazen, de salami, de focaccia en uiteraard ook de olijfolie op tafel. Aan de lange tafels praten we met elkaar door over het landschap en de magische trulli.

Overnachten in grotwoning

Later zet die magie zich voort. We bezoeken Matera met z’n eeuwenoude rotswoningen. Al vanaf de 8ste eeuw boden deze ‘sassi’ een schuilplaats voor gevluchte kloosterlingen uit het Byzantijnse Rijk. Langzamerhand hakten zij meer en meer ‘woningen’ in de grotten uit en ontstonden er zelfs kloosters in de rotsen. Nog tot 1953 werden deze sassi door bijna 15 duizend mensen bewoond, soms zelfs inclusief hun vee. Daarna verbood de regering om daar te wonen. De bewoners werden overgebracht nar sociale woningen. Nu staan deze grotwoningen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. In sommige vind je nu een restaurant en zelfs een luxe B&B of hotel. En in zo’n grotwoning gaan we ook overnachten.

Zelfgemaakte oortjespasta

Het rijke menu van deze reis laat ons ook letterlijk van de gevarieerde keuken proeven. Tijdens een (optioneel bij te boeken) kookworkshop leren we orechiette maken, de oortjespasta uit deze streek. Daarna zetten we de schalen met zelfgemaakte pasta op tafel. Ook de wijn wordt aangerukt. Dat smaakt. Evenals de laatste barokke stad die we aandoen: Lecce, de hippe hoofdstad van het zuiden. Veel gebouwen dateren er uit de 17e eeuw. Vanwege de gemakkelijk te bewerken steensoort tonen veel bouwwerken overdadige versieringen. Zo ook het seminarium dat vroeger het Vaticaan van castrati voorzag, zangers die om hun hoge stem gecastreerd waren. We wandelen de wijk Santa Croche binnen. Hier vinden we fraaie, handgemaakte creaties van papier-maché. Engelen bijvoorbeeld, zoals we die ook in de grote Duomo tegenkwamen. Misschien wel een passend souvenir voor deze hemelse belevingsreis. Kortom: we gaan op ontdekkingstocht naar ‘La Vita Pura’, het pure leven in Puglia.
‘We zetten de schalen met zelfgemaakte pasta op tafel, waarbij ook de wijn wordt aangerukt’

Programma

Trulli, trulli en nog eens trulli
Na een persoonlijk welkom op de luchthaven van Brindisi rijden we in zuidelijke richting naar de Valle d’Itria, een tocht van circa 65 km. We rijden door een prachtig groen en heuvelachtig landschap dat vol staat met authentieke trulli: witte, kalkstenen huisjes met kegelvormige daken. Unesco heeft vanaf 1996 alle trulli in Alberobello op de lijst gezet met Werelderfgoederen. Veel van deze trulli worden ook nog bewoond. In Alberobello lunchen we op eigen gelegenheid. Daarna wandelen we samen met onze gids door de kronkelige straatjes met hun traditionele huisjes. Alberobello telt maar liefst 1.500 trulli uit de 14e tot de 20e eeuw. We dineren in het hotel.

TOP